Välja rätt kajak

Idag finns det rätt många kajaker att välja mellan. Det kan kännas svårt att veta vad just du ska ha för typ av kajal. Därför ger jag idag lite tips på detta.

Kanot, kanadensare och kajak

Det finns lite olika termer, där kanot är så att säga en övergripande term för smala vattenfarkoster som drivs med muskelkraft, som med en paddel. I Sverige talar vi ofta om kanadensare och kajaker under samlingsnamnet kanot. En kanadensare är en öpppen farkost och en kajak har ett ett täckt däck samt försedd med en eller flera sittbrunnar.

Det sägs att det finns en kajak för alla sorters tillfällen och det oavsett om du vill paddla i forsar eller glida fram på spegelblankt vatten.

Den typ av kajak som är mest allsidig är havskajaken. 

Material, form och funktion

När det kommer till kajaker så är de oftast tillverkade i glasfiber eller polyetylenplast. Det förekommer även kajaker i trä. 

En kajak i plast är oftast billigare och tål mer. Men den är samtidigt trögare att paddla. 

En kajak i glasfiber kostar mer, men den är styvare och ger mer båtkänsla. 

För att vara en bra kajak så ska den helst vara snabbpaddlad, lätt att svänga med och stabil. Dock är det svårt att få alla dessa motsatta egenskaper, så det finns ingen kajak med alla dessa delar. Egenskaperna avgörs av kajakens skrovform, köllinje, längd i vattnet och bredd. 

10 feb 2020